İskeçe Müftülüğü



Yunanistan ile Türkiye arasında 1913'te imzalanan Atina Barış Antlaşmasının 11. Maddesi, Yunanistan'da görev yapacak müftülerin, görev bölgesinde yaşayan Müslümanlar tarafından seçilmesini öngörmektedir. Antlaşmada geçen bu hüküm 1920 yılında çıkarılan 2345 sayılı yasanın 6. maddesinde de açıkça ifade edilmiştir. Batı Trakya Müslüman Türk Cemaatının bu hakkı Lozan Antlaşmasının genel hükümleri arasında da yer almıştır.

Mustafa HİLMİ (1910 - 1990)

Mehmet Emin Aga (1931 - 2006)

Eski İskeçe Müftüsü Mustafa Hilmi'nin oğlu olan Mehmet Emin Aga, 3 Eylül 1931'de İskeçe'ye bağlı Şahin köyünde doğdu. Yunanistan'da başladığı ilk tahsiline, 2. Dünya Savaşı'nda Bulgar işgali sırasında bir Bulgar okulunda devam etti. Yunanistan'da iç savaş patlak verince eğitimi yarıda kaldı. İskeçe Müftüsü Sabri Efendi'den Arapça öğrendi. Sabri Efendi'nin vefatından sonra Şahin köyüne dönerek, bir hocadan ders aldı. Daha sonra Gümülcine'de medrese tahsilini tamamladı. Şahin Medresesi'nin açılmasına yardım etti ve 25 yıl burada hocalık yaptı.

Yardımcılığında bulunduğu İskeçe Müftüsü Mustafa HİLMİ’nin vefat etmesinden sonra İskeçe Valisi tarafından vekaleten müftülüğe atandı. Bu görevi hak etmediğini söyleyen Aga, Batı Trakyalı Türkler'in içinde bulunduğu zor durum ve bölgedeki Türkler'in ısrarları üzerine en kısa zamanda - 1920 yılında kabul edilen 2145 sayılı müftülük kanununa göre seçimle müftünün tayin edilmesi şartıyla İskeçe Müftülüğü'ne vekalet etmeyi kabul etti. Yunan devleti tarafından Gümülcine Müftülüğü'ne kanunlara aykırı olarak asaleten müftü atanması sonucunda durumu protesto etmek için görevinden istifa etti. Evine çekilerek 3.5 ay evinde kaldı. 17 Ağustos 1990'da İskeçe Bölgesi'ndeki 120 camide cemaat tarafından yapılan oylamayla 4 kişi arasından İskeçe Müftüsü seçildi.

23 Ağustos sabahı valilik tarafından gönderilen bir yazıyla görevinden alındığı ve yerine valilik tarafından yeni birinin atandığı duyuruldu. Seçimle geldiğini ve yine gideceğini söylemesine rağmen 20 kadar Yunan polisi tarafından zor kullanarak müftülükten dışarı atıldı. Bu esnada ağır yaralanan Mehmet Emin Aga hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Bunun üzerine Batı Trakya'daki Türkler çeşitli gösterilere ve protestolara başladılar. Bu olaylarda Yunan polisinin zor kullanması sonucunda 35 soydaşımız yaralandı. Batı Trakyalı Türkler 45 gün camileri kapatarak protestolarına devam ettiler. Berat Kandili'nin yaklaşması ve Mehmet Emin Aga'nın girişimleriyle camiler açıldı. Berat Kandili dolayısıyla yayınladığı mesajda İskeçe Müftüsü ünvanını kullanan Mehmet Emin Aga aleyhine kamu davası açıldı. Dava sonucunda Aga 10 aya mahkum edildi. 6.5 ay mahkum kaldıktan sonra mide kanaması geçiren Aga, sağlık durumunun elvermemesi sebebiyle geriye kalan 109 günlük hapis cezası paraya çevrilerek serbest bırakıldı.

Aga, ömrünün sonuna kadar müftülük konusunda mücadele verdi. Müftü Aga, ayrıca Batı Trakya Türk Azınlığı'nın 29 Ocak eylemi gibi, önemli hak arama mücadelelerinde etkin rol oynadı. Aga'nın, Mustafa ve İrfan adında iki oğlu ile Vildan ve Emine adında iki kızı var.

Mehmet Emin Aga bir süreden beri karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu. Türkiye’de ve Yunanistan’da tedavi edilen Aga 09 Eylül 2006 günü sabah saat 06.00 da evinde hayatını kaybetti.


Ahmet Mete (2006 - ...)

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete Batı Trakya'da 9 Eylül 2006 tarihinde vefat eden İskeçe seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga'nın yerine İskeçeli ilahiyatçı Ahmet Mete seçildi. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, düzenlediği basın toplantısında, İskeçe'de dün yapılan müftü seçiminde halkın desteğinin büyük bölümünü alan Ahmet Mete'nin “İskeçe'nin seçilmiş müftüsü” unvanına hak kazandığını açıkladı. Müftü Şerif, İskeçe bölgesinde dün camilerde bayram namazı öncesinde el kaldırma usulüyle yapılan oylamaya 9 bin 567 kişinin katıldığını, bunlardan 5 bin 137'si tercihini Ahmet Mete'den yana yaparken, 4 bin 420 kişinin Ahmet Hraloğlu'ndan yana oy kullandığını söyledi. Konuşmasında, “İskeçe Türk halkının dün birlik ve beraberlik içerisinde hür iradeyle bir seçim yaptığını” belirten Şerif, “Beklentimiz, Atina hükümetinin Türk azınlığın bu iradesine saygılı olarak, yıllardır sürüncemede bulunan müftülük sorununa kesin bir çözüm getirmesidir” dedi. Toplantı sonunda düzenlenen kısa törende Ahmet Mete'ye müftülük cübbesini giydiren Şerif, “İşte, Batı Trakya Türkünün hür iradesiyle seçilen İskeçe Müftüsü. Batı Trakya Türk azınlığına ve tüm İslam alemine hayırlı olsun” diye konuştu. Mete de konuşmasında, “İskeçe Türk halkının dün yaptığı seçimle kendisine büyük bir görev verdiğini ve bu görevi yerine getirmek için mücadele edeceğini” söyledi. Müftü Mete, üstlendiği görevin bilincinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:“Bizler, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığına hizmet için yola çıktık. Batı Trakya'da müftülük sorununun çözüm mücadelesini başta Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile diğer müftü adayı meslektaşım Ahmet Hraloğlu olmak üzere, diğer Batı Trakyalı din adamları ve tüm azınlıkla birlikte sürdüreceğiz.”

AHMET METE'NİN ÖZGEÇMİŞİ

İskeçe'nin yeni seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, 1965 yılında İskeçe'ye bağlı Yassıören köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimini Türkiye'de İstanbul Gaziosmanpaşa Bekirsami Dede İlkokulunda tamamlayan Mete, Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesini bitirdi. Bir dönem Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim gördükten sonra, Suudi Arabistan'daki Medine İslam Üniversitesinin Dava Fakültesine kaydını yaptıran Ahmet Mete, 1991 yılında bu fakülteden mezun oldu. Yüksek öğrenimini Suudi Arabistan'da tamamlamasından sonra Batı Trakya'ya dönerek, İskeçe Müftülüğü çatısı altında Vaizlik ve Kuran kursu öğretmenliği görevlerinde bulunan Ahmet Mete, 2000 yılından bu yana kendi köyü olan Yassıören'de imamlık görevinde bulundu. Türk Azınlığı Vaaz ve İrşat Heyeti Asbaşkanı da olan ve Azınlık basınında dini konularda çeşitli çalışmaları bulunan Mete, evli ve üç çocuk babası.

İskeçe Müftü Yardımcısı : Ahmet HRAL

1963 yılında İskeçenin Ilıca köyünde dünyaya geldi. İlkokulu Ilıca köyünde tamamlayan Ahmet HRALOĞLU daha sonra eğitimini devam ettirmek üzere Anavatan Türkiye ye giderek İzmit İmam Hatip Lisesine kaydını yaptırdı. Başarılı bir ortaöğrenim sürecinden sonra üniversite sınavlarına katılan Ahmet HRALOĞLU MARMARA ÜNİVERSİTESİ İlahiyat fakültesini kazandı ve bu fakülteden 1990 yılında mezun oldu.Mezun olduğu yıldan beri İskeçe müftülüğünde vaiz olarak görev yapan Ahmet HRALOĞLU yıllarca iskeçe müftülüğünün sekreterlik görevini de yerine getiriyor.Birçok kez B.T.T.A.V.İ.H in yönetim kurullarında da görev alan Ahmet HRALOĞLU , halen İskeçe müftülük sekreterliğin yanı sıra, karaköy Kuran Kursu öğretmeni olarak da görev yapmaktadır,evli ve iki çocuk babasıdır.

İskeçe Müftülüğü bir ilki gerçekleştirerek bir bayanı müftü yardımcılığı görevine getirdi. İskeçe Ketenlik doğumlu, Bursa Uludağ İlahiyat Fakültesi mezunu Fatma İmam, İskeçe Müftü Yardımcısı oldu. Ahmet Mete'nin 31 Aralık Pazar günü yapılan seçim sonucu müftü seçilmesinden sonra, diğer müftü adayı Ahmet Hraloğlu'nun müftü yardımcılığı görevine getirilmesinin ardından, Fatma İmam'a da müftü yardımcısı olarak görev verildi. Müftü Ahmet Mete tarafından bu göreve getirilen Fatma İmam, müftülük bünyesinde bayanlara yönelik çalışmalarda bulunacak.

İskeçe Müftü Yardımcısı: Fatma İMAM

FATMA İMAM KİMDİR ?

İskeçe Müftü Yardımcısı Fatma İmam 1973 yılında Ketenlik köyünde dünyaya geldi. İlkokul 2. sınıfa kadar köy ilkokuluna giden İmam, İskeçe Merkez Türk İlkokulu'ndan mezun oldu. Ortaöğretimini Bursa İmam Hatip Lisesi'nde tamamlayan Fatma İmam, 1993 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni kazandı ve 1998 yılında buradan mezun oldu. Kısa bir süre kendi köyünde Kuran, matematik ve Türkçe özel dersler verdikten sonra İskeçe Karşı Mahalle Camii'ndeki Kuran kursunda Hüseyin Kahya'ya yardımcı oldu ve buradaki öğrencilere ders verdi. 2000 yılında kendi köyünden, İktisat Fakültesi mezunu Remzi Deli İbrahim'le evlenen Fatma İmam 2002 yılından bu yana Ketenlik Kuran kursunda kız öğrencilere yönelik ders veriyor.

Müftü yardımcısı olarak üstlendiği sorumluluğun bilincinde olduğunu söyleyen Fatma İmam, sadece Batı Trakya'da değil, tüm dünyada örneği az olan bir uygulamanın İskeçe Müftüsü Ahmet Mete tarafından müftü yardımcılığına getirilmesiyle başladığını belirtti. Görevinin daha çok bayanlarla ilgili olacağını anlatan İmam, "Şu anda İskeçe genelinde Kuran kurslarında ders veren 11 bayan var. Bu arkadaşlarımızla görüşmeye başladık. Toplumun yarısını bayanlar oluşturuyor. Kadınlarımızın dini ve diğer sosyal konularda bilgilendirilmeleri gerekiyor. Bu alanda mesafe almamız lazım. Peygamberimizin bir hadisi var: 'İlim öğrenmek kadın, erkek herkese farzdır'. Kadınlarımızın dini konularda, çocuk eğitimi ve aile konularında eğitim alması şart. Bizim görevimiz de bilmeyenlere bunları anlatmaktır. Ben aynı zamanda KÖYEP projesinde de yer alıyorum. Özellikle köylerde yaşayan bayanlarımıza yönelik çalışmaların ne kadar çok gerekli olduğunu görüyorum." dedi.

Fatma İmam, bayanların müftülüğe gelerek kendisiyle istedikleri konularda görüşebileceğini ve görüş alışverişinde bulunabileceğini da sözlerine ekledi.



MÜFTÜ AHMET METE

Bu arada, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, seçimden sonra müftülüğün kurumsallaşması yönünde ortaya koydukları çabalarla ilgili olarak, "Biliyorsunuz artık çağımızda işler tek kişiyle olmuyor. Müftü seçildikten sonra arkadaşlarla görüştük. Ahmet beye müftü yardımcılığı teklif ettik. Sağolsun kendisi de kabul etti. Ardından Fatma hanıma teklif ettik. O da müftü yardımcılığını kabul etti. Bayanlara da hizmet etmek için, dini konularda onlara daha rahat ulaşabilmek amacıyla bir bayan kardeşimizi bu göreve getirdik. Yunanistan'da hakim bir görüş var. İslam'da kadınlara saygı gösterilmediğine inanılıyor. Biz bu önyargıya da bu şekilde cevap vermiş olduk. Ayrıca bir sekreterimiz, bir de kasadarımız var. Müftülüğün daha güzel çalışması için gerekli adımları yavaş yavaş atmaya çalışıyoruz. Bu çabalarımız devam edecektir." diye konuştu.